Τελευταία νέα

06-06-2015 by 
0
4.00 από 2 ψήφος/οι

Η καταγωγή του πατσά είναι δύσκολο ναπροσδιοριστεί,γιατί ελάχιστα είναι όσα έχουν γρεφτεί για αυτόν, και θα πρέπει να αναζητηθεί σε δύο περιοχές.
Η μία είναι στο εσωτερικό της Ανατολίας και ήταν το παρασκεύασμα που εθιμοτυπικά τρωγόταν την επόμενη του γάμου, από τις κοινότητες των ομάδων.
Η δεύτερη αναγάγεται σε περιοχές της Αρχαίας Ελλάδας και μας φέρνει στο νου τον περίφημο μέλανα ζωμό των Δωριέων,που σχηματίστηκαν στην κεντρική στερεά στο τέλος της Μυκηναικης εποχής απο επιχώρια φύλα Μακεδνών (Μακεδόνων) και αυτό εξηγεί το πόσο δημοφιλής είναι ο πατσάς στο εσωτερικό της Ανατολής ,εκεί όπου οι Μακεδόνες στρατιώτες του Αλεξάνδρου τον έκαναν γνωστό.
Έτσι λοιπόν ο πατσάς ξεκίνησε απο την Ελλάδα για το μακρινό του ταξίδι προς την Ανατολία μόνο με τις απαραίτητες αποσκευές.
Κατά την επιστροφή του στον Ελλαδικό χώρο μας ήρθε στολισμένος με όλες τις Ανατολίτικες περιποιήσεις που τον έκαναν τόσο νόστιμο και δημοφιλή.Αποτέλεσμα της υπροχής που παρουσιάζει η Ανατολική κουζίνα ως προς την πολυπλοκότητα και τη γεμάτη φαντασία σύνδεση των τροφών.Το επιχειρηματικό δαιμόνιο των κων/πολιτών προσφύγων κουβάλησε ,επανέφερε και επέβαλε την τέχνη του πατσά στην Θεσσαλονίκη σαν ένα απο τα χαρακτηριστικά της όπως τα χειροποίητα κουλούρια ,τον γύρο και τα μύδια της Αρετσούς.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο πατσάς δεν πέρασε ποτέ στην Δύση, γιατί δεν είναι μονάχα φαγητό και αισθητική απόλαυση αλλά συγχρόνως κουλτούρα ,τρόπος ζωής και τρόπος σκέψης.
Και αν ευδοκίμησε τόσο στην Θεσσαλονίκη είναι γιατί αυτή η πόλη στο σταυροδρόμι των λαών και των πολιτισμών ποτέ δεν έπαωε να χαιδεύετε στους ρυθμούς της Ανατολής έστω και αν με τα μάτια της κοιτάει τη δύση.

Captcha

ΣΧΟΛΙΑ

Captcha

Τώρα και DELIVERY 2310 759 377

Στη Θεσσαλονίκη στον Κουκλουτζά με πάνω από 20 χρόνια παρουσίας στον Πατσά και τις σούπες και στο παραδοσιακό φαγητό, σηκώσαμε τον πήχη ψηλότερα και αποφασίσαμε να φέρουμε τα είδη μας στο σπίτι σας